piatok 14. júna 2013

RECENZIA: Prímerie

Autor: Amanda Hocking
Názov: Prímerie
Séria: Príbeh o Tryloch 

Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Väzba: pevná
Počet strán: 336
Rok vydania: 2013

Popis/anotácia: Keď sa Wendy Everlyová dozvedela pravdu – že je podhodenec, dieťa, ktoré príslušníci mocného trolského kmeňa Trylovia vymenili hneď po narodení, uvedomila si, že jej život už nikdy nebude taký ako predtým.
Navyše vôbec netušila, aké úzke väzby ju spájajú s nepriateľskými Vitrami, ktorí sa nezastavia pred ničím, aby ju získali. Nádej ochrániť Trylov pred hrozbou vojny má iba vtedy, ak ovládne svoje schopnosti a vydá sa za rovnako mocného príslušníka najvyššej šľachty. To však znamená definitívne sa vzdať zakázaného vzťahu s Finnom, svojím príťažlivým osobným strážcom, a zabudnúť na princa Vitrov Lokiho, ktorý ju čoraz väčšmi opantáva.
Wendy sa musí rozhodnúť medzi volaním srdca a zodpovednosťou voči ľudu, medzi láskou a povinnosťou. Ak si vyberie zle, môže stratiť všetko a všetkých…


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Čo ma upútalo?

Zdroj.
Prímerie je druhou časťou Dedičky. Jednotka bola vážne skvelá a už som sa nevedela dočkať, až sa mi podarí natrafiť v knižnici na druhé pokračovanie. Samozrejme, nebolo by na škodu, keby tam bolo aj tretie. A hľa! Pred dvomi týždňami, keď som bola na svojej každotýždňovej obchôdzke knižnice, som sa prechádzala medzi regálmi a hľadala niečo dobré. A tu zrazu na mňa vykuklo Prímerie a hneď vedľa bol Boj o trón. Zhrabla som ich rýchlosťou blesku a celá natešená som si hovorila, aké mám šťastie, že tam boli. Rýchlo som sa ponáhľala domov, aby som si ich mohla prečítať. No, žiaľ, akosi som odvtedy buď nemala žiaden čas, alebo sa mi nič nechcelo, takže som sa moc nepohla. Našťastie, na tieto knihy som v priebehu minulého a tohoto týždňa videla recenzie na rôznych blogoch a donútilo ma to teda konečne začať čítať. Predvčerom som dočítala dvojku a poviem Vám; bol to riaden "nařez."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

O postavách
Zdroj.

V Prímerí sa znovu stretávame s Wendy - princeznou a zároveň budúcou kráľovnou Tryllov, ktorá má vládnuť kráľovstvu Förening. Ak mám pravdu povedať, tak je dosť veľký kontrast v správaní sa Wendy v Dedičke a teraz v Prímerí. V jednotke som ju moc nemala rada, prišla mi strašne rozmaznaná a miestami ufňukaná. Avšak, čo musím pochváliť, je fakt, že sa naozaj riadne zmenila, dospela a začala si uvedomovať situáciu, aká momentálne v jej krajine panuje. Nesnažila sa zutekať, ale postavila sa tomu čelom a nebála sa riskovať vlastný život, pokiaľ išlo o jej ľudí alebo priateľov, na ktorých jej nesmierne záležalo. Čo sa týka jej ľúbostného života, tak nebola o nič ochudobnená a v knihe za rozvíja nový milostný  trojuholník. Nečakane jej vstupuje do života princ Vitrov; Loki, ku ktorému začína prechovávať priazeň, avšak stále má nedoriešené záležitosti so svojim osobným strážcom Finnon. Ku obom ju to nesmierne ťahá, no nakoniec, koho si vyberie? 

Jediným, pre mňa rušivým elementom za celú knihu bol práve spomínaný Finn. Wrrr. Nemám ho rada. Sám nevedel, čo chce, a najviac ma na tom štvalo, že si absolútne nestál za slovom. V jednej chvíli vysvetľuje Wendy, ako ju miluje, ale nemôžu byť spolu, ignoruje ju a vzápätí o pár strán ďalej sa už bozkávajú v knižnici. No nie je to na hlavu? 
Tamtatadá! A prichádza to najlepšie na koniec. Loki! Práve som si našla nový objekt záujmu. Oficiálne sa stal mojim najobľúbenejším mužským charakterom a v knihe som si ho strašne obľúbila. Najviac sa mi rátali tie jeho vtipné poznámky, a to aj vtedy, keď mu život visel fakt namále. A okrem toho, autorka ho vykreslila, ako riadne sexy chlapa :)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Môj osobný názor
Kniha ma dostala od samotného začiatku, všetko prebiehalo nenútene, a nič tam nebolo nasilu písané. Autorka nás na začiatku v skratke oboznámila so situáciou, aká prebehla v minulom diele, ale nebolo to nič siahodlhé a pekne sa to dalo prečítať. Čo sa týka štýlu písania, tak ten bol zvolený vážne skvele. Knižku som začala čítať v utorok a v stredu večer som ju už mala prečítanú, no bolo by to aj skôr, ale však to poznáte. Škola. Autorka nás nenudila dlhými opismi, čo ma veľmi potešilo, lebo ja osobne nie som zástanca opisov na niekoľko strán. O akciu tu teda nebola núdza a často sa mi stalo, že mi bilo srdce a v kŕči som čakala, ako sa to vyvinie ďalej. Kniha ma vôbec, ale absolútne vôbec nenudila a stránky som hltala ako divá. Ani som si neuvedomila ako to letí a zrazu som bola na konci a úplne rozčarovaná som rozmýšľala, že čo sa to vlastne udialo. Našťastie som mala poruke Boj o trón, takže som sa mohla okamžite ponoriť do pokračovania. Zatiaľ som v štvrtine, no s okamžitou platnosťou môžem tvrdiť, že je to vynikajúce, Lokiho milujem! :) Čo sa týka hodnotenia, tak zase nemám inú možnosť, len dať knižke päť hviezdičiek, zaslúži si to.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hodnotenie a celkový dojem
5/5

5 komentárov:

  1. Veľmi dobrá kniha 8) Ale netuším čo má každý s tým Lokim 8D Mne sa nezdá nijak super. Vlastne ani nebol veľmi rozvinutý. Ešte stále čakám na tú jeho zaujímavú a super stránku. Možno v 3. dieli 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som sa čudovala, keď každý ospevoval Lokiho, ale teraz tomu rozumiem :) A je super :D Hneď mi padol do oka :) Keď budem robiť recenziu na tretí diel, tak tam bude už určite detailnejšie vykreslený :)

      Odstrániť
  2. Táto séria je úplne úžasná, kniha sa mi veľmi páčila ;)
    A s tým Lokim ti úplne rozumiem, tiež ho milujem ;) a počkaj si naňho ešte v trojke <3 Nezaložíme fanklub? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak jsem asi jedna z mála, která Lokiho nemůže vystát :D agrrr, byla jsem zklamaná, když jsem viděla, kam to směřuje a potom ještě ten třetí díl.. achjo! :D Aspoň, že je to skvěle napsané..!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý váš komentár :) Veľmi si to cením :)