nedeľa 2. júna 2013

RECENZIA: Sprevádzačka

Autor: Miroslava Varáčková
Názov: Sprevádzačka
Vydavateľstvo: Motýľ
Väzba: pevná
Počas strán: 240 strán
Rok vydania: 2011

Popis/anotácia: Tajomný príbeh študentky, ktorá po prekonaní ťažkej virberámózy začne počuť volania mŕtvych. Zo začiatku je vystrašená, obáva sa, či netrpí psychickou poruchou, no keď spoznáva Daniela, zisťuje, že všetko môže byť úplne inak, ako našepkáva rozum.
Osud ju pripraví o priateľku, zavedie do kláštora hlboko v tmavých lesoch, postaví zoči-voči smrti a dá jej na vlastnej koži pocítiť, ako chutí bezmocnosť.
Sprevádzačka je kniha plná mystiky, napätia, hľadaní vlastnej podstaty a lásky.



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Som ako milióny ostatných dievčat v mojom veku. Teda, vždy som si to myslela. Až do dňa, keď som spoznala svoje poslanie. Počujem volania slabých, dotýkam sa obnažených duší a pomáham... zomrieť. Som sprevádzačka, a pritom jedna z vás. Obyčajná, ustráchaná a zaľúbená do toho najlepšieho človeka na svete.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Čo ma upútalo?

Vo väčšine prípadov, keď si vyberám knihu, tak dávam dosť veľký dôraz na obálku (áno, priznávam sa :D). Síce, hovorí sa "neposudzuj knihu podľa obalu," no v tomto prípade obal ani nezohráva moc veľkú úlohu, a osloví vás len anotácia. Podľa mňa, tá dievčina na obálke nemá nič spoločné s tým, čo sa odohráva v knihe, a na prvý pohľad vzbudzuje dojem nejakej lacnej historickej romance. Na môj vkus je proste taká suchá, o ničom. Prejdime teda k anotácii. Tá ma naozaj zaujala. Myslím si, že môže byť celkom zaujímavé, ako je možné, že po prekonaní choroby zrazu počujete mŕtvych, no nie?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

O postavách
Páči sa mi, že v príbehu sa nevyskytuje nejaké extra veľké množstvo postáv. V niektorých knihách sa mi stáva, že keď autor pridáva stále ďalšie a ďalšie postavy, tak sa v tom jednoducho strácam. Tu sa stretávame s Radkou; sympatickou mladou študentkou strednej zdravotnej školy, ktorá prekonala ťažkú virózu spojenú s horúčkami. Počas školy chodí praxovať do nemocnice, kde sa spozná s Danielom, charizmatickým medikom, okolo ktorého sa nesie rúška tajomstva a nevypovedaných otázok. Dôležitú úlohu  zohráva aj Radkyna najlepšia kamarátka Ivana, ktorá za záhadných okolnosti zmizne a neskôr sa o nej dozvedajú šokujúce zistenie.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Môj osobný názor
Slovenských autorov som nikdy nejak extra nemala v obľube, nehovorím, prečítala som si od nich knihy, no bolo to také nemastné, neslané. Avšak zhruba pred trištvrte rokom si raz kamarátka priniesla do školy knihu od Naty Sabovej. A to konkrétne Ochrankyňu. V tom momente, ako som si ju prečítala som cítila, že sa vo mne búra múr averzie a dostala som strašnú chuť začať čítať slovenských spisovateľov :D Preto keď som v knižnici uzrela Sprevádzačku a prečítala si anotáciu, pomyslela som si, že by to mohlo byť celkom zaujímavé a požičala som si ju. Začiatok bol naozaj super, dobre sa čítal a hneď ste cítili napätie, ktoré vás nútilo otáčať stránky ďalej. No postupne to začalo upadať. Nič sa nedialo, autorka používala strašne veľa opisov, a sem-tam hodila nejaký slang na oživenie deja. Dialógy medzi postavami mi prišli také umelé až vynútené, takže do stredu knihy to bola hrôza čítať. Našťastie potom sa to rozbehlo, všetko začalo prebiehať plynulejšie a viac ste sa mohli stotožniť s hlavnou hrdinkou. No, ale ak mám pravdu povedať, aj tak som čakala viac. Kniha ma v konečnom dôsledku ani nejak neohúrila, ale čítala som už aj horšie, takže ešte je to v medzi normy a čitateľnosti :D


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hodnotenie a celkový dojem
3/5

3 komentáre:

  1. áno, Pati, ja som ju doniesla a čítali sme spolu JEDNU knihu
    aspoň viem, že sa takto proste čítať kniha nedá :D ešte stále sa na tom smejem...

    Úprimne, vieš dobre, že ani ja neznášam veľa opisov a suché dialógy, ale neviem prečo, túto knihu by som si aj tak prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej Naty, ale bola to sranda :D Nakoniec som ti ju zobrala a ty si sa na mňa dívala ako čítam :D No mňa až tak moc nebavila, nehovorím, nebola najhoršia, ale akosi nesplnila moje očakávania :) Tebe by sa možno páčila :)

      Odstrániť
  2. Aspoň viem, že to už určite čítať nebudem. Totálne ma mätú názory na niektoré knihy. Každý čitateľ hodnotí knihu úplne inak.
    A z toho "nesúď knihu podľa obalu" si nič nerob. Myslím, že si tak vyberáme všetci. Nie je lepšie mať na poličke toto: http://d.gr-assets.com/books/1329368010l/12844575.jpg
    ako toto? - http://d.gr-assets.com/books/1360912470l/17375225.jpg

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý váš komentár :) Veľmi si to cením :)