nedeľa 15. septembra 2013

RECENZIA: Divergencia

Autor: Veronica Roth
Názov: Divergencia
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: pevná
Počet strán: 392
Rok vydania: 2012

Popis/anotácia: Chicago, ďaleká budúcnosť.

Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom.
Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Čo ma upútalo?
Zdroj.
Zhruba pred tromi mesiacmi bola v predajniach Martinusu akcia na vybrané tituly od vydavateľstva Slovart. Medzi nimi sa nachádzala aj moja Divergencia za rozprávkovú cenu 6€. To som nemohla  nechať bez povšimnutia a hneď som si bežala jednu uchmatnúť. 


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Niečo málo o deji
Zdroj.
Spolu s hlavnou hrdinkou sa ocitáme v ďalekej budúcnosti v post-apokalyptickom Chicagu. Ľudia sú tu rozdelení podľa toho, aké majú vlohy a správanie do piatich frakcii. Harmónia. Informovanosť. Sebazaprenie. Neohrozenosť a Otvorenosť. Šestnásťročná Beatrice ´Tris´ Priorová žije so svojou rodinou a bratom Calebom v Sebazaprení, kde ju odmalička učili skromnosti a nevýraznosti. Avšak, všetko doteraz zaužívané sa zmení počas Testu predpokladov, ktorý rozhodne, kam poputuje po dovŕšení 16 rokov. Má dve možnosti; buď zostane vo svojej rodnej frakcii, alebo sa rozhodne pre inú a v nej prežije zvyšok svojho života. Nečakane si vyberá Neohrozenosť. No výber frakcie nie je všetko. Pre to, aby vôbec mohla patriť do Neohrozenosti musí splniť ešte rôzne skúšky, ktoré preukážu, či jej bolo súdené toto rozhodnutie, alebo naopak, skoční ako bezprizorná - bez frakcie. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

O postavách
Zdroj.
Počas celej knihy sledujeme osud spočiatku nevýrazného dievčaťa -Tris, odchovaného v Sebazaprení, z ktorého sa po prestupe do Neohrozenosti stáva neohrozená bojovníčka. Bolo naozaj zaujímavé sledovať ako sa hlavnej postave počas celej knihy vyvíja charakter, uvedomuje si boj dobra a zla a nachádza si priateľov na život a na smrť. Tris si toho prešla naozaj veľa, počínajúc hneď prvou skúškou - skokom zo strechy, kde si musela veľmi rýchlo vybrať, či bude pokračovať, alebo sa jednoducho vzdá a do konca života nebude mať kde patriť.
Ako som sa postupom času prelúskavala knihou, pri niektorých pasážach mi len preblikovalo hlavou: "Ako to len dokáže?" Ja na jej mieste by som už bola dávno mŕtva a hodená niekde v kontajnery, kde by sa na mne hostila kadejaká pliaga. Bola jednoducho výnimočná. Veronice sa vskutku podarilo vykresliť dokonalý príbeh so skvelými hlavnými a vedľajšími postavami. 


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Môj osobný názor
Zdroj.
Divergenciu som si kúpila len náhodou, ani nie kvôli anotácii, ale hlavne preto, že bola za skvelú cenu. Síce je čudné, že robím na ňu recenziu až teraz, ale niekdy si jednoducho niektoré veci musím nechať uležať v hlave dlhšie, ako tie ostatné, aby som sa o nich mohla objektívne zmieniť. Preto začnem trochu negatívne. Po kúpe som si prešla rôzne weby a stránky, aby som zistila, čo si o knihe myslia ostatní a všade som čítala samú chválu. Tak som si povedala, že to určite bude skvelá kniha, ktorú nepustím z rúk, kým ju nedočítam. No opak bol pravdou. Ak to mám zhrnúť, tak knižku som prečítala na päťkrát. Do stej strany som len krútila hlavou a hovorila si, ako je možné, že mňa to nebaví, keď ostatných áno? Som čudná? Nevedela som tomu prísť na kĺb. Vždy zhruba po 30 stranách som ju odložila a zase po týždni som pokračovala v čítaní. No ako som prekročila pomyselnú stovku, všetko zrazu začalo naberať grády. Už som len čítala a čítala. Všade bolo toľko akcie! Písmenká som hltala jedná radosť a nevedela som sa dočkať, aký nový zvrat v udalostiach nastane. Ako som neskôr pozerala veľa ľudí prirovnáva Divergenciu ku Hrám o život. Podľa mňa sú to dve rozdielne veci a zápletka je absolútne odlišná. 
A čo hodnotenie? Hm, po prvotnom sklamaní som si užila nádielku akcie, lásky a veľkých zvratov, z ktorých mi išli vypadnúť oči a neustále som sa sama seba pýtala, ako je toto dočerta možné? Ale taktiež musím napísať, že som čítala už aj lepšie. Možno som mala veľké očakávanie, ktovie. Avšak, čo z určitosťou môžem potvrdiť, je fakt, že druhé pokračovanie - Rezistencia je podľa mňa omnoho lepšie ako jednotka. Preto knižke dávam tri hviezdičky. 

Hodnotenie a celkový dojem
3/5

15 komentárov:

  1. Divergenciu neznášam, prišla mi nudná a bezobsažná, láska tam bola skôr iba ako doplnok a potenciál toho nápadu vôbec nie je využitý tak akoby som si to ja želala. Skončilo to plytkou akciou a celkom znesiteľným koncom. Dve hviezdy je maximum a ! Nikdy viac.
    Tak znie môj verdikt po roku a aj keď viem, že Rezistencia by si ma zjavne získala kašlem na to. Sú aj lepšie knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fúha :D Vážne ju nemáš rada :D Úplne si ju zakopala pod čiernu zem :D Súhlasím s tým, že sú aj lepšie knihy, ale nebolo to zase až také hrozné, aj keď, nad niektorými vecami by som mohla polemizovať aj doteraz :)

      Odstrániť
    2. To aj ja...ale boli by sme tu dlho. :D
      A na celý príbeh by som radšej zabudla. Preto som ani nenapísala nič k tejto knihe a nad pozitívnymi recenziami som len znechutene krútila hlavou. Najmä ak niekto vychvaľoval nejakú časť, ktorá sa mi javila ako totálne nelogická. Ts. x)

      Odstrániť
    3. Takže Alexandra to za mňa rozhodla :) Ďakujem za varovanie :D
      Už nikdy mi nehovor, že si mám prečítať tú knihu. Aspoň si pozriem film a možno sa rozhodnem inak, no teraz po tejto knihe určite nesiahnem :)

      Odstrániť
    4. Čo pozerám, tak film bude riadne peckový, možno aj lepšie spracovaný ako kniha :D

      Odstrániť
    5. Koukám, že Alexandra knihu přímo nenávidí. Já souhlasím, že některé části nedávají smysl, ale hned bych nekritizovala to, že někomu se to líbí a napíše o tom dobrou recenzi.

      Odstrániť
  2. Mne sa Divergencia strašne páčila :) Rezistencia ale o čosi menej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mě se Divergence líbila moc :D, druhý díl byl o kapku horší :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milujem túto knihu 8) Strašne sa mi to celé páčilo, naštartovalo to moju záľubu v dystópiách 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. strašne chcem túto knihu, skoro každý ju už čítal len ja som pozadu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mě kniha také velmi líbila, těším se na druhý díl.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nečítala som ju ale kamarátke sa celkom páčila. Asi si radšej pozriem film. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Divergencia, Rezistencia aj Experiment sú podľa mňa úžasné knihy

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý váš komentár :) Veľmi si to cením :)