streda 18. septembra 2013

RECENZIA: Na vine sú hviezdy

Autor: John Green
Názov: Na vine sú hviezdy

Vydavateľstvo: Ikar
Väzba: pevná s prebalom
Počet strán: 240
Rok vydania: 2013


Popis/anotácia: Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Čo ma upútalo?

Zdroj.
Prekliate hviezdy! Presne túto vetu som si povedala po prečítaní jednej z najlepších kníh, aká sa mi kedy dostala popod ruky. Ak sa Vám niektoré moje myšlienky, počas čítania recenzie, budú zdať zmätočné, tak to hádam prehliadnete. Už dávno sa mi nestalo, že by mnou kniha tak hlboko otriasla, ako to bolo v tomto prípade.V skutočnosti ani nejde o to, že by bol dej nejaký dynamický, ale tie myšlienky! Green sypal jednu múdrosť za druhou a ja, obyčajná, nie-celkom-vhodne-využívajúca-kapacitu-svojho-mozgu, bytosť som len otvárala ústa nad tým, čo on vo svojej geniálnej hlave dokázal stvoriť. Ak mám povedať pravdu, a nič iné len pravdu, je to PÁN s veľkým P. Všeobecne, nemám moc vo zvyku čítať mužských autorov, prirodzenejšie sú mu predsa tie ženy, (Nie, že má zle pochopíte.) no tu musím zmeniť svoj názor o 180°. Nikdy by ma nenapadlo, že by chlap dokázal tak dokonale opísať vzťah medzi chlapcom a dievčaťom, tobôž nie v stave takom, ako sa nachádzali.  Od dnešného dňa, môžem teda zaradiť pána Johna Greena medzi svojich najobľúbenejších autorov, a seba uvádzam do stavu šialenej čitateľky, ktorá netrpezlivo čaká na ďalší jeho skvost v podobe knihy. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Ľúbim ťa a viem, že láska je len výkrik do tmy, že všetko raz upadne do zabudnutia, že sme všetci odsúdení na zánik, že raz nadíde deň, keď sa všetka naša práca obráti na prach, že raz Slnko zhltne jedinú Zem, ktorú máme, a že ťa ľúbim."
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Niečo málo o deji
Zdroj.
O čo sa vlastne jedná? Pre mladú Hazel život nie je prechádzka ružovou záhradou. Odkedy jej v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, nedokáže sa plnohodnotne radovať zo života. Veď kto by aj? Každý večer si líha z myšlienkou, či sa dožije nadchádzajúceho rána. Navyše musí stále so sebou vláčiť kyslíkovú fľašu, ktorá jej pomáha pri dýchaní, keďže jej vlastné pľúca to za ňu nestíhajú. Prežíva nudný, nezáživný, stereotypný život. Všetko sa však zmení, keď ju mama donúti ísť na stretnutie podpornej skupiny pacientov ktorý trpia rozličnými druhmi rakoviny. Tak sa stretáva so sexi, zábavným, vysokým, miestami ironickým, Augustom Watersom, ktorý prekonal osteosarkóm a prišiel pri tom o jednu nohu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

O postavách
Zdroj.
Autorovi sa dokonale podarilo vykresliť charaktery postáv. Hazel mi hneď padla do oka. Vo svojich názoroch mala jasno, a pravdu o rakovine povedala takú aká je, aj keď to poväčšine jej blízkych rozľútostilo. Hrdinke bolo šuma fuk, ako sa oblieka, či ako vyzerá. Celé dni nemyslela na nič iné, len či jej pľúca nevypovedajú službu, alebo či sa jej nenaplnia vodou. Ak mám pravdu povedať, neviem si to predstaviť na vlastnej koži. A ani nechcem. Neviem ako by som zareagovala, keby že sa zajtra dozviem, že mám rakovinu. Asi by to bol pre mňa koniec. Preto Hazel obdivujem, ako statočne s tým dokázala žiť. Mať dennodenne v nose vopchaté  hadičky na prísun kyslíku, to nie je žiadna sranda. Našťastie, Hazel stretáva zmysel a šťastie svojho živote vo forme jedného výnimočného človeka menom Augustus Waters. Gus sa mi zapáčil hneď od prvej chvíle. Život si užíval plnými dúškami a nedal na sebe znať hendikep vo forme protézy ktorá mu vypĺňala miesto po prázdnej nohe. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Verím, že vesmír chce, aby sme si ho všímali. Cení si naše vedomie, odmeňuje nás za inteligenciu, lebo je rád, keď si všímame, ako v ňom všetko do seba zapadá. A kto som ja, bytosť žijúca v toku dejín, aby som vesmíru - alebo svojej predstave o vesmíre - vravel, že som tu iba na chvíľku."
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Môj osobný názor
Zdroj.
Po prečítaní knihy som mala v hlavne toľko myšlienok a každú chvíľu pribúdali nové a nové. Vôbec som nevedela, na ktorú sa zamerať. Bol to jeden veľký chaos. Zrazu som si začala uvedomovať veľa vecí. Autor mi prostredníctvom tejto knihy dovolil nahliadnuť do tajov a zákutí ľudskej mysle a duše človeka-pacienta, ktorý sa musí pasovať zo zákernou chorobou menom rakovina. John sa hneď na začiatku knihy vyjadril, že príbeh a postavy sú vymyslené, no myslím si, že niečo podobné sa môže stať hocikomu z nás. Nás osud je vo hviezdach. Hovorí sa, že človek si je strojcom svojho šťastia. Ale niektoré veci jednoducho nedokážeme ovplyvniť. Je nám to dané. Presne tak je to aj v prípade rakoviny. Buď sa s ňou statočne popasujeme a budeme bojovať až dokonca, alebo sa jej jednoducho vydáme napospas a počkáme si až nás skolí.  Dôkazom bojovnosti bol aj tento príbeh z pera geniálneho autora Johna Greena o zamilovanej dvojici Hazel Grace a Augusta Watersa. Preto by bol hriech nedať knihe päť hviezdičiek. 

Hodnotenie a celkový dojem
5/5

17 komentárov:

  1. Tuhle knížku bych si taky chtěla přečíst :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mám ju už dlho na wishliste. Proste ju musím mať :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hezká recenze, není to sice moje gusto, ale určitě musela být zajímavá:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Bola úžasná, síce píšeš, že to nie je tvoja šálka kávy, no po prečítaní by si určite zmenila názor :)

      Odstrániť
  4. aj ja ju mám na wishliste.. :) super recenzia, presvedčila si ma, nech si ju kúpim.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Už sa chystám prečítať nejakú dobu, ale mám taký pocit, že sa mi to asi nebude páčiť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite ti ju prečítaj :) Na začiatku som mala z toho tiež zmiešané pocity, ale po pár stránkach som nevedela zatvoriť knihu :)

      Odstrániť
  6. Súhlasím s Veronikou. Tiež sa mi páči recenzia, ale už podľa citátu vidno, že je to silne romantické, takže nič pre mňa. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práveže, zase až také romantické to nie je :D Možno len ten citát tak pôsobí :)

      Odstrániť
  7. Super recenzia a súhlasím.:) John je vážne geniálny, táto kniha ma dostala a tie quotes. *_*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, tie citáty, niektoré som si čítala aj viackrát, také boli krásne :)

      Odstrániť
  8. Samé pozitívne slová, len keby tá kniha pre mňa neznamenala oceán sĺz... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeden z hlavných dôvodov prečo som siahla po knihe bol ten, že som očakávala príval sĺz, ale aké bolo moje sklamanie, keď sa nedostavila ani jedna :D

      Odstrániť
  9. ahoj, chcem si túto knihu kúpiť, ale chcem vedieť od kolko je rokov alebo od kolko rokov ju ty odporucas :) ... sú v nej aj nejaké intímne scénky?...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý váš komentár :) Veľmi si to cením :)