nedeľa 8. septembra 2013

RECENZIA: Upírska akadémia

Autor: Richelle Mead
Názov: Upírska akadémia
Vydavateľstvo: Slovart
Väzba: pevná
Počet strán: 360
Rok vydania: 2012


Popis/anotácia: Toto nie je ďalšia tuctová upírska séria. Je to najlepšia upírska séria! Ak milujete knihy o upíroch, toto si musíte prečítať. Ak nenávidíte knihy o upíroch, toto by ste si naozaj mali prečítať. Ak ani nečítate knihy o upíroch, týmito musíte začať!

Akadémia sv. Vladimíra nie je ďalšou z radu nudných internátnych škôl uprostred amerických hôr. Na tejto akadémii sa mladí upíri priúčajú tajom mágie a dampíri, v ktorých sa zmiešala krv upírov a ľudí, sa tu učia ich brániť. Upírka Lissa je morojská princezná, posledná zo svojho rodu, a jej najlepšia priateľka Rose je dampírka vycvičená na jej ochranu. Pred dvoma rokmi utiekli z Upírskej akadémie a pretĺkali sa naším svetom. No ich čas vypršal a skupina dampírskych strážcov ich priváža späť. Medzi múrmi akadémie na nich číha veľké nebezpečenstvo. Nielen zo strany závistlivých spolužiakov, ale hlavne Strigojov, najnebezpečnejších upírov, ktorých nikto a nič nezastaví.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Čo ma upútalo?
Zdroj.
Pri tejto knihe sa stretávam z jednou z hlavných výnimiek a tou je tá, že ma nezaujala obálka. Je pekná, nemôžem povedať, ale viacej ma na ňu navnadilo milión pozitívnych recenzií od blogerov. Podľa anotácie som očakávala najlepšiu upírsku sériu všetkých čias, avšak, keď som si konečne zaobstarala prvý diel, tak ma čakalo jedno veľké upírske sklamanie. Prečo je tomu tak sa o chvíľu dozviete.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
O postavách
Čo by to bolo za knihu bez poriadneho hlavného hrdinu? Odpoveď poznáme asi všetci. Preto Vám predstavujem dampírku, Rose Hathawayovú. Rose by som vedela opísať niekoľkými slovami; akčná, drzá, nevyspytateľná, sarkastická, vtipná, otravná,...a samozrejme, ešte ich je veľa, ale to by sme tu boli do zajtra. Nepatrí medzi tie typy dievčat, ktoré nariekajú v kúte a čakajú na spasiteľa. Je cieľavedomá, a neradno
Zdroj.
sa s ňou zahrávať, v každej situácii je Vám schopná nakopať prdel. Trošku dlhšie by som sa zastavila pri slovíčku "otravná." Presne toto ju vystihuje. Neskutočne mi liezla na nervy. O Rose som sa stretla s rôznymi názormi, ale poväčšine ju vychvaľovali. U mňa to teda neplatilo. To jej ustavičné komandovanie Lissy, čo má robiť, čo nemá, aby sa jej starala s kým sa nemá stýkať a s kým má, no ja by som na to nemala nervy. Avšak, rozumiem, že sa ju snažila chrániť, ale myslím si, že vo väčšine prípadov to dosť preháňala. Lissa vôbec nie je taká bezmocná akoby zdalo. A tu sa dostávame k druhej hlavnej postave a tou je Lissa. Posledná žijúca členka kráľovskej rodiny Dragomírovcov. Zároveň je to najlepšia priateľka spomínanej Rose. 

A čo by to bolo za knihu bez sexy hlavného hrdinu? Krátko po začiatku knihy sa stretávame s dampírskym strážcom Dimitrim, ktorý má za úlohu vycvičiť Rose na skvelú strážkyňu. A nebolo by to ono, keby medzi hlavnými postavami neprebehla iskra, že? V knihe sa ďalej stretávame s veľkým množstvom vedľajších postáv, ktoré výrazne zasiahnu do deja, ale o tých si už budete musieť prečítať sami...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Môj osobný názor
O Upírskej akadémii som toho počula a čítala veľa. Všade som videla samé navnaďujúce komentáre, a tak nečudo, že som bola neskutočne zvedavá, aké to je. Slovenský preklad knihy sa naozaj podaril. Prekladateľka používala slangové slová, čo sa mi veľmi páčilo, a dodávalo to tomu vierohodnejšiu atmosféru. Toto je vlastne moja prvá prečítaná kniha od Richelle, ale určite nie posledná. Kniha mala niečo do seba, ale neviem no...veľmi
Zdroj.
pomaly sa mi čítala. Bola som z toho dosť sklamaná lebo som očakávala niečo, po čom nebudem vedieť zaspať a nebudem schopná odložiť knihu bez dočítania. Nemôžem povedať, dej bol naozaj rozmanitý, stále sa tam niečo dialo, ale je tam to slovíčko "ale." Možno som knihu nečítala pravý čas, preto ma to tak nenadchlo. Pre mňa sa tam všetko rozbehlo až po nejakej 150 strane. Dovtedy som len čítala a čakala, keby príde ten zlom, ktorý mi učaruje a presvedčí ma o tom, o čom hovorili všetci ostatní, čo to čítali. Najväčšmi, čo bolo na knihe asi najlepšie boli hlášky Rose na adresu Dimitriho, tie ma vedeli veľmi dobre pobaviť. Ako si ho doberala kvôli jeho ruskému pôvodu. Ak to mám celkovo zhrnúť, Upírska akadémia nie je zlá kniha, pre niekoho bola vynikajúca, niekomu sa len páčila. Každopádne, každý môže mať na to iný názor. Pre mňa to bola príjemná oddychovka na skrátenie dlhej chvíle. No určite ju mám v pláne ešte niekedy prečítať.


Hodnotenie a celkový dojem
3/5

10 komentárov:

  1. Myslela som si, že tvoja recenzia bude negatívnejšia, ale dobre si to napísala, aj keď vôbec nesúhlasím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stále to mohlo byť aj horšie :D Viem, ale na mňa to tak pôsobilo, nemôžem si pomôcť :D

      Odstrániť
  2. Ja s tebou úplne súhlasím. Páči sa mi celá séria, ale nestala sa mojou obľúbenou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Konečne niekto, kto zdieľa môj názor, že Rose je hrozná otrava lezúca na nervy!. Sláva! Všade len "aká je tá Rose skvelá, akčná a blablabla", mne ptirom vôbec nebola sympatická a najmä kvôli nej som sa ešte nedostala k tretiemu dielu, i keď v druhom sa náš vzťah trošinku zlepšil. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môj človek :) Predsa existuje nejaký odporca Rose :) Úplne s tebou súhlasím, už od začiatku mi bola proti srsti, a zatiaľ nevyzerá, že by sa to malo zmeniť :D

      Odstrániť
  4. Úprimne, dnes som prečítala Interview s upírom a to nadobro odsunulo všetky moderné knihy o upíroch niekam na koniec môjho záujmu. Lepšie povedané niekam do prdele. Doteraz som tú knihu tolerovala s tým, že je priemernučká a Rose by som zabila. A teraz? Choďte s tým do pekla to nie sú tí praví upíri! :DD Ach, je fascinujúce ako dokáže jedna kniha zmeniť môj pohľad na celý upírí druh.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pre mňa bola kniha zozačiatku priemer a nechápala som ,čo na nej všetci vidia. Ako sa to potom rozbiehalo, tak ma to bavilo čoraz viac a bolo mi ľúto, keď som bola na konci :D Ale nemohla som knihe dať plný počet hviezdičiek :D Teraz mám za sebou celú sériu a aby som bola úprimná, tak jednotka bola jedna z najlepších :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekná recenzia, no ja mám opačný názor 8D Mne sa knižka veľmi lúbila, Rose úplne zbožňujem. To je tak, keď ti nesadne hl. hrdina, všetko sa číta ťažšie... ale mne sa tam lúbili proste všetci a všetko 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý váš komentár :) Veľmi si to cením :)