pondelok 10. júna 2013

RECENZIA: Tweetni mi!

Autor: Sarra Manning
Názov: Tweetni mi!
Vydavateľstvo: IKAR
Väzba: brožovaná, lesklá
Počet strán: 312
Rok vydania: 2012

Popis/anotácia: Jeane Smithová je blogerka, kráľovná sekáčov a charitatívnych výpredajov. Má vlastnú lajfstajlovú značku Adorkable, pol milióna followerov na Twitteri, ale v škole ju považujú za chodiacu módnu katastrofu. Je výstredná, provokatívna, nemožná. Ani náhodou nezapadne medzi spolužiakov, na ktorých sa díva zvrchu, lebo sú nudne rovnakí – všetci sa rovnako obliekajú, rovnako myslia.
Michael Lee je školská hviezda, vzorný študent, idol dievčat, skvelý futbalista, zlatý chlapec svojich rodičov. 
Nemajú vôbec nič spoločné. Tak prečo sa stále bozkávajú?


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Čo ma upútalo? 
Zdroj.

Poviem na to jedno slovo. Obálka! Je modrá, krásna, dokonalá. Proste očarujúca. Viem, použila som veľa otrepaných slov, ale ja som sa do nej jednoducho zamilovala. Ako som už spomínala; je modrá a práve táto farba patrí medzi moje najobľúbenejšie, a málokedy sa s ňou stretávam na obaloch kníh, preto mi udrela do očí ako prvá. Spracovanie a celkový design sa mi veľmi páči a jasne sprostredkúva v akej sfére sa v knihe budeme pohybovať. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Ľudia sa priveľmi boja hovoriť pravdu, lebo pravda je chaotická, zložitá a nekúlová."
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

O postavách 
Ak mám úprimne povedať, tak už strašne dlho som sa nestretla s tak arogantnou, provokatívnou, egocentrickou, zabednenou, agresívnou no na druhej strane úžasnou, šikovnou a vynaliezavou postavou v jednom. O kom to je vlastne reč? Hneď vám poviem. Predstavujem Vám Jeane Smithovú. Kráľovnú divokosti a nespútaných vecí. Je blogerkou a na sociálnej sieti Twitter má viac než pol milióna followerov, čo si patrične vychutnáva a nezabúda sa o tom zmieňovať počas celej knihy. Taktiež je autorkou a majiteľkou lajfstajlovej značky Adorkable. Jej charakteristickou črtou je to, že Vám okamžite na posedenie vyklopí, čo si o Vás myslí, bez toho aby pohla, čo len brvou na tvári a ešte si pri tom bude pilníkovať nechty. Na začiatku som ju naozaj nemala rada a niekedy som mala chuť jej jednu vraziť, za to ako sa ku každému správala. Na všetkých sa dívala z opovrhnutím a svojho najlepšie kamaráta neustála poúčala čo má a nemá robiť, a čo je podľa nej "kúlové." Až som sa divila, ako to s ňou môže vydržať. Postupne, ako dej napredoval, sa začala našťastie meniť a zhruba od štvrtiny knihy som si ju veľmi obľúbila. Začali sa vyjasňovať veci, ktoré predchádzali tomu, akou sa stala, a v niektorých častiach mi jej vážne bolo ľúto. Druhou a poslednou dôležitou postavou v knihe je Michael Lee. Vzorný študentík, ktorý sa nefláka, nefajčí, nepije, zapája sa do mimoškolských aktivít a ma nabehnuté na veľmi sľubnú budúcnosť. Ako je teda možné, že sa práve tieto dve, úplne rozdielne osoby dali dokopy?   

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"A dúfam, že ťa nechajú v autobuse stáť, lebo tak ti treba, keď si taká zadebdená, agresívna krava."
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Môj osobný názor
Zdroj.
Viete, aký je to super pocit, keď konečne po dlhej dobe prečítate niečo plnohodnotné, a nie žiaden brak? Nemôžem, ani nechcem tvrdiť, že knižka je 100%, ale čítala sa mi vážne skvele a konečne som sa nemusela do ničoho nútiť. Autorka použila naozaj zaujímavý štýl písania,  nie žiadne presladeniny a cmučkanie, ale holé vykreslenie situácii presne tak, ako sa odohrávajú. Ďalším plus je, že kapitoly sa odohrávajú z pohľadu Jeane, ale aj Michaela a my si ich teda môžme vychutnať aj tak, aj tak. Príjemným spestrením v deji bolo zakomponovanie Twittera, Facebooku, i iných sociálnych sieti, ktoré sú momentálne v kurze a letia medzi našou generáciou. Jediné, čo mi ako-tak vadilo bolo to, že často sa tam vyskytovali niektoré slovíčka napr. "kúl," alebo "lajfstajl" a boli napísané, tak ako sa čítajú. Dosť ma to iritovala, ale tak zvykla som si.
Ak to mám zhrnúť, tak kniha bola vážne skvelá, perfektne zachytávala rozdiely medzi teenagermi, a nútila nás zamyslieť sa nad odlišnosťou ľudských charakterov a postáv. Preto jej nemôžem dať nič iné, len päť hviezdičiek.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Nemusíte zapadnúť, nemusíte byť ako iní, buďte iba takí, akí chcete byť."
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hodnotenie a celkový dojem
5/5

7 komentárov:

  1. "..."kúl," alebo "lajfstajl" a boli napísané, tak ako sa čítajú. Dosť ma to iritovala, ale tak zvykla som si." - náhodou je to vtipné. Nechápem ako sa dokáže niekto nad hentým pozastavovať, ešte aj negatívne. :DD
    A súhlasím, no ani som sa nad odlišnosťou veľmi nezamýšľala. Tej mám sama nadostač. x) A kniha bola skvelá. Taká iná, a áno, veľmi dobre sa čítala. :) Môj osobný dojem? Bol by z toho úžasný kratší seriál. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja neviem, proste mne to tam vadilo :D Už som zvyknutá na anglické názvy a keď to vidím takto napísané, tak mi to príde čudné, ale je to vec názoru :D TO máš pravdu bola vážne skvelá, a tiež som si to po prečítaní hovorila, že by som to chcela vidieť aj na obrazovke :D

      Odstrániť
    2. Čudné mi to príde skôr na hodine angličtiny, keď skúša. :D Vtedy sa za to ale aj trestá.
      Hej. Mohli by napísať scenár. Vážne. Fakticky. Konečne by som mala dôvod zapnúť telku. xD

      Odstrániť
    3. No to je pravda, ale nie je to tak, že by mi to výslovne vadilo, ale dosť často sa tam opakovali tie výrazy a vtedy mi to už vážne liezlo krkom, takže tak :D
      Určite by to malo úspech, ale u nás na Slovensku si myslím, že by sme sa nedočkali :D

      Odstrániť
  2. Úžasná kniha 8) Veľmi sa mi to celé páčilo, malo to riadne grády, aj pekné múdre myšlienky, no zároveň aj dávku teenegerskej drama a šibnutú hrdinku 8D Bolo to super.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knížka vypadá velmi zajímavě :) Skvělá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý váš komentár :) Veľmi si to cením :)